Strijd gestreden in de grafische industrie: Apple vrijwel overal de grootste

Apple is sinds haar beginjaren al vooral populair bij grafisch ontwerpers, en vindt in de grafische industrie, naast multimedia en educatie, nog steeds een van haar sterkste markten. De gebruiksvriendelijke beeldbehandeling en de laserprinters met Adobe’s beschrijvingstaal zorgden ervoor dat Apple steeds meer geïntegreerd werd in de grafische ontwerpwereld, met als gevolg dat grafische productiebedrijven eveneens gedwongen werden met Apple te werken.

Dit maakt dat bij vrijwel alle drukkerijen Apple de grootste is; de enige afzetmarkt die nog overmeesterd kan worden is die van kranten en tijdschriften. Bij deze bedrijven is een duidelijke scheidingslijn tussen medewerkers waar te nemen: aan de ene kant de pc-liefhebber die niets moet hebben van de exotische Mac-computers, aan de andere kant de Mac-adepten die dreigen op te stappen als ze werkelijk moeten werken met een pc.

Het gebruiksgemak van Apple

Ook als particulier merk je de invloed van Apple bij de drukkerijen: vaak moet je een te drukken bestand aanleveren in PDF en wordt een Word-document niet geaccepteerd. Dit is niet alleen omdat het bedrijf met Apple werkt en het op deze manier gemakkelijker te verwerken is, dit is ook omdat het systeem van Adobe betrouwbaarder is dan dat van Microsoft Office. Word-documenten zijn instabiel: op verschillende computers heeft het document bijvoorbeeld een ander lettertype, of staan plaatjes niet meer op de goede plek. Een PDF-bestand daarentegen komt altijd aan bij de ontvanger zoals de zender het bedoeld heeft. Het is door dit soort betrouwbaarheid dat Apple elk jaar, ondanks grote concurrentie, weet te blijven groeien.

Apple doelwit voor dieven

De Apple-hype onder de drukkerijen is ook het illegale circuit niet onopgemerkt gebleven. Steeds meer dieven hebben het voorzien op drukkerijen, waarbij vooral de Apple-producten buitgemaakt worden waardoor drukkerijen dagen na de diefstal nog steeds hun opdrachten niet kunnen uitvoeren. Gedupeerden kunnen niet bij collega’s terecht voor hulp, omdat ook bij hen de benodigde software ontnomen is.

Reacties zijn gesloten