Apple ontkomt niet meer aan de universele oplader

In maart van dit jaar heeft het Europese parlement de knoop doorgehakt en ingestemd met het voorstel voor een universele oplader voor alle mobiele telefoons. Door dit voorstel worden fabrikanten verplicht gesteld om de standaard oplader mee te leveren en er ook voor te zorgen dat het toestel gebruikt kan worden met de standaard oplader. Hiermee probeert het Europarlement vervuiling en onnodige kosten voor de gebruikers te reduceren. Naar schatting van de Europese Commissie wordt er jaarlijks in de EU voor 300 miljoen euro verspild aan oplaadsnoeren die bij een nieuw toestel niet meer bruikbaar zijn, en weggegooid worden. Wanneer de nieuwe universele oplader komt zullen kosten en milieu bespaard worden.

iPhone 6 universele oplader?

Of de iPhone 6 al uitgerust zal zijn met de universele oplader zal 9 september blijken tijdens de aankondiging van het toestel. De mogelijkheid bestaat dat het model nog dezelfde lightning oplader heeft, dit omdat de wet pas in 2017 definitief ingevoerd wordt. Dit is gedaan zodat leden van de EU twee jaar hebben om het voorstel in hun wetgeving toe te voegen en vervolgens krijgen fabrikanten nog een jaar om de wijzigingen in de apparaten door te voeren. De universele oplader wordt waarschijnlijk een micro-USB lader, deze is te zien in de afbeelding hiernaast

Inspanningen Toine Manders hebben resultaat

Het parlementslid dat het meeste op het voorstel heeft aangedrongen is Toine Manders. Manders heeft erop aangedrongen omdat Apple niet meer meewerkt aan een standaard USB-oplader. In 2009 is er een afspraak gemaakt met alle grote telefoonfabrikanten dat ze ervoor zouden zorgen dat telefoons geschikt zouden zijn voor een uniforme oplader. Apple deed dit door een verloopstukje bij het toestel te leveren en dat was volgens de afspraak voldoende. De afspraak is alleen in 2012 afgelopen en niet verlengd. Om deze reden heeft Manders het voorstel ingediend.

Toine Manders, parlementslid

Apple zal met dit nieuwe voorstel niet langer weg komen met een verlengstukje en zal de oplader dus echt universeel moeten maken. Of de nieuwe iPhone ook al uitgerust is met de universele oplader zal blijken tijdens de officiële introductie op 9 september.

 

Reacties zijn gesloten